Maraş biberi üretimi tamamlandı
Kahramanmaraş’ın coğrafi işaret tescilli ürünü olan “Maraş biberi”nin bu yılki üretimi dördüncü hasadın ardından tamamlandı.
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan, tıp ve kimya bölümlerinde de kullanılan biberin üretimi devam ediyor. Tarlalarda toplanan biberler standlarda kurumaya bırakılıyor. Kentte 50’ye yakın işletmede kuru biber yaprak, pul ve toz halinde satışa hazır hale getiriliyor. Dulkadiroğlu, Pazarcık, Türkoğlu ve Onikişubat ilçelerinin kırsal kesimlerinde yetişen Maraş biberi aroması, rengi ve acılığıyla dikkat çekiyor.
Maraş biberinin dördüncü kez ezilmesiyle bu yılki üretim tamamlandı. Onikişubat ilçesine bağlı Avşar Mahallesi’nde çiftçiler topladıkları biberleri temizleme telaşındaydı.
Üretici Mehmet Avşaroğlu, “Dördüncü biber hasadını yapıyoruz. Hava yağmurlu olduğu için biberi tam kurutamadık. Burada yaş biberleri kuru olanlardan ayırıyoruz. Belli firmalara veriyoruz, onlar da pazarlıyor. Türkiye’de çeşitli şirketler var.”
Çalışan Ali İnce, “Çocuklarımızın geçimi için yevmiyeyle çalışmaya geldik. Kuru, kötü ve taze biberleri ayırıyoruz. Karışık, acı ve tatlı biberler çıkıyor.” – KAHRAMANMARAŞ